O ZNAČAJU FILOZOFSKOPRAVNOG MIŠLJENJA ZA PRAVNIKE PRAKTIČARE – JEDAN PRIMER IZ NAŠE SUDSKE PRAKSE - Dajović, Goran (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2024)
U članku se pokušava osvetliti eventualna korist nekih tekovina, kao i metoda filozofije prava za pravnu praksu. U tom smislu, najpre se izlažu, vrlo šturo, svojstva filozofije prava, kao discipline koja proučava pravo kao takvo, a zatim i tri njene perspektive, koje mogu biti od značaja i za pravnike-praktičare. Potom se, a u svetlu tih perspektiva, detaljno analizira jedan skorašnji slučaj iz prakse domaćih prekršajnih sudova. Nakon preduzete analize, konstatuje se da opšti deficiti u pravosudnom i pravnom sistemu Srbije, ne stimulišu niti favorizuju upliv filozfoskopravnih (sa)znanja u pravnoj praksi. Ipak, to ne znači da ona ne treba da zauzmu značajno mesto u toj praksi. Štaviše, čini se da ona mogu značajno da doprinesu njenoj temeljnoj promeni i uklanjanju njenih najozbiljnijih defekata.
Keywords: filozofija prava, argumentacija, građanska neposlušnost, praktička razboritost