Pravni sustav pred izazovima tehnološkog napretka : Uvod, Kazneno pravo i tehnologija, kazneno pravna načela pred izazovima novih tehnologija, digitalni dokazi, tehnologija i građansko pravo, subjekti građanskog prava, utjecaj tehnologije na zaštitu ljudskih prava vladavina prava i tehnologija, zaključak, - Primorac, Magdalena (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2025)
Moderno društvo svoje temelje za budućnost gradi na tehnologiji i znanosti. Ubrzani tehnološko-znanstveni napredak mijenja materiju koju pravni sustav regulira ili bi trebao regulirati. Razvoj novih tehnologija s posebnim naglaskom na razvoj i primjenu umjetne inteligencije na području prava otvara revolucionarna pitanja. S toga će se u radu analizirati utjecaj tehnologije na područje kaznenog i građanskog prava, te izazove zaštite ljudskih prava u digitalnom dobu primjenom znanstvenih metoda kako slijede, kompilacije, analize literature, sinteze, klasifikacije i delfi metoda. Istraga i kazneni progon digitalnih zločina zahtijeva poštivanje pravičnih pravnih načela i zaštitu prava pojedinca. Nove tehnologije stavljaju pritisak na pravni sustav koji pod tim pritiskom krši temeljna pravna načela. Suvremeni pravni izazovi dovode do tektonskih pomjeranja na području prava. Kroz rad se analizira utjecaj AI i algoritama na vladavinu prava, te se analiziraju temeljna pravna načela. Pravni sustavi ne susreću se prvi put sa reguliranjem neživog sustava koji nema svijest i sposobnost za krivnju. Ključno pitanje je jesmo li spremni na revolucionaran korak uvođenja trećeg pravnog subjekta-elektroničke osobe?
Keywords: pravo; nove tehnologije; krivnja; elektronička osoba