ZAŠTITA ŽIVOTINJA U NOVOM HRVATSAKOM KAZNENOM PRAVU - Vuletić, Igor (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2025)
Ovaj rad donosi koncizan prikaz kaznenih djelakoja se odnose na zaštitu životinja u hrvatskom kaznenom pravu.Riječ je o kaznenom djelu ubijanja ili mučenja životinje (čl. 205)te novom kaznenom djelu napuštanja životinje (čl. 205a). Rad dajepregled zakonskih pretpostavki kažnjivosti i dostupne prakse i snjom povezanih praktičnih problema. Vrijednost rada je u tome štose po prvi put u literaturi analizira novo kazneno djelo napuštanjaživotinje. Ono se uspoređuje s kaznenim djelom ubijanja i mučenjaživotinje, te se kritički preispituje svrhovitost njegovog uvođenja.Autor zastupa stajalište da je ovom zakonskom izmjenom uvedenapravna nesigurnost da je izmjena bila suvišna, odnosno da je napuštanježivotinje bilo u dovoljnoj mjeri pokriveno kaznenim djelomubijanja i mučenja životinje.
Keywords: životinja; ubijanje; mučenje; napuštanje; namjera; nehaj; uvjetna osuda