Naknada štete pričinjene izvršenjem kaznenih dela protiv životne sredine - Ćorović, Emir; Mrvić, Milena (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2025)
U pravnom poretku Republike Srbije životna sredina se štiti i putem kaznenog prava, tačnije normama krivičnog, privrednoprestupnog i prekršajnog prava. Vršenjem nekog ekološkog kaznenog dela može nastupiti i odgovarajuća šteta. Reč je o građanskopravnim posledicama nastalim vršenjem predmetnih dela. Naknada štete nastale ekološkim kaznenim delima može se ostvariti vansudskim i sudskim putem. Pred sudom se takođe može ostvariti na dva načina: 1) u samom kaznenom postupku, na osnovu podnetog imovinskopravnog zahteva (tzv. adhezioni postupak) i 2) u parničnom postupku nakon okončanog kaznenog postupka. Otuda se u radu razmatraju određena pitanja vezana za obeležja ove štete, te odgovarajuća problematika vezana za proceduru ostvarivanja njene naknade. Da bi se ova materija adekvatno razmotrila, bilo je neophodno ukratko ukazati i na sama obeležja kaznenopravne zaštite životne sredine.
Keywords: životna sredina; kazneno delo; naknada štete