Krivičnopravna zaštita životinja u svetlu EU direktive 2024/1203 - Bajović, Vanja (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2025)
U radu se razmatra pitanje usklađenosti krivičnog zakonodavstva Republike Srbije sa EU Direktivom 2024/1203 o ekološkom kriminalitetu. Iako se Direktiva ne bavi neposredno zaštitom životinja, nekolicina krivičnih dela na čijem se implementiranju od strane država članica insistira, direktno se odnosi na zaštitu divljih životinjskih vrsta. Od država članica EU se u tom smislu zahteva da strogo sankcionišu njihovo ubijanje, uništavanje, posedovanje, kupovinu, prodaju ili nuđenje na prodaju, uvoz ili izvoz, kao i nedozvoljen promet njihovim derivatima. U krivičnom pravu Republike Srbije ova ponašanja mogu se podvesti pod različita krivična dela i prekršaje, čiji primarni cilj neretko nije zaštita prirode već zaštita privrede, tržišta, carinskog sistema i sl. Polazeći od teze da je postojeća regulativa neadekvatna da životinjama pruži odgovarajuću zaštitu, u radu se analiziraju postojeće inkriminacije kojima se životinjama pruža zaštita i njihova usklađenost sa pomenutom Direktivom. Posebno se bavimo i pitanjima koja su u teoriji sporna i to mogu li životinje uopšte da budu predmet krivičnopravne zaštite, može li im se dodeliti pravni subjektivitet i da li je adekvatno njihovo poistovećivanje sa pokretnim stvarima, odnosno ’’robom’’. Na kraju se razmatra problematika odnosa krivičnih dela i prekršaja iz ove oblasti, čija se obeležja često preklapaju i prete da pokretanjem prekršajnog postupka i izricanjem prekršajne sankcije učinioca faktički zaštite od krivične odgovornosti.
Keywords: zločini nad divljim životinjama; EU Direktiva 2024/1203; pravni subjektivitet; krivična dela; prekršaji