Pravna kontrola postupka javnih nabavki u Bosni i Hercegovini - Romić, Marko (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2024)
У чланку се анализира нормативни оквир правне контроле, жалбене и управносудске, поступка јавних набавки у Босни и Херцеговини. Методом концептуалне анализе се одређује појам правне контроле поступка јавних набавки у односу на друге видове контроле и разграничавају се све врсте правне контроле, а акценат се ставља на жалбу пред Канцеларијом за разматрање жалби и тужбу у управном спору. Догматско-нормативни приступ законским рјешењима у Босни и Херцеговини допуњава се упоредноправним искуствима и рецентном управно(судском) праксом, али и релевантним законодавстом Европске Уније. Аутор у закључку указује на све недостатке правне контроле поступка јавних набавки са конкретним приједлозима за побољжавањем нормативног оквира јавних набавки у Босни и Херцеговини.
Keywords: Јавне набавке. – Правна контрола. – Жалба. – Канцеларија за разматрање жалби. – Управни спор.