Т.П.H. ПРОТИВ ЗДРАВСТВЕНЕ УСТАНОВЕ „SPEBO MEDICAL”.: ПРАВО ЖЕНЕ ДА НАСТАВИ ПОСТУПАК БИОМЕДИЦИНСКИ ПОТПОМОГНУТЕ ОПЛОДЊЕ НАКОН СМРТИ БРАЧНОГ ДУГА. - Rusić, Nikola (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2024)
Суд надлежан за одлучивање у првом степену, у предмету Т.П.Н. против Здравствене установе „SPEBO MEDICAL”, је донео одлуку да тужиља има право да настави поступак биомедицински потпомогнуте оплодње започет заједно са супругом, који је преминуо у току самог поступка. На овај начин, суд је посредно заузео став да је постхумна оплодња дозвољена према позитивном праву Републике Србије. У овом приказу настојаћемо да представимо шта је суд све имао у виду приликом доношења ове одлуке, какав је утицај ове одлуке на друге случајеве са сличним чињеничним стањем, као и питањима која се по природи ствари отварају прихватањем става о дозвољености постхумне оплодње.
Keywords: постхумна оплодња; наставак поступка биомедицински потпомогнуте оплодње; сагласност преминулог партнера