Кључни радноправни аспекти стреса на раду - Molović, Marija (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2024)
Ауторка се у раду бави важнијим радноправним аспектима стреса на раду, као врсте психосоцијалног ризика, а који се може дефинисати као биопсихолоша реакција запослених на континуирану изложеност притисцима, неразумно захтевним или обимним задацима или напорима на раду. Основни истраживачки проблем се састоји у уочавању различитих узрока и последица стреса на раду, те импликација које непрепрепознавање овог психосоцијалног ризика има по здравље запослених. Иако стрес на раду није непосредно уређен домаћим правним прописима, нити третиран као болест, он може вишеструко нарушити здравље запосленог. Кроз рад се анализира појам стреса на раду, његови узроци, последице и могућа правна и друга средства за његово спречавање. У раду су истакнути позитивни примери из других правних система који се тичу спречавања и заштите од стреса на раду. Указано је и на недостатке домаћег система, уз предлоге учињене de lege ferenda од значаја за будуће измене постојећих прописа и праксе. Циљ истраживања је потврда почетне хипотезе да, услед непостојања одговарајуће законске регулативе, у пракси изостаје препознавање и спречавање стреса на раду, као ризика који угрожава здравље, безбедност и укупну добробит запослених. Примењен је нормативни, аксиолошки и упоредноправни метод, спроведена је анкета и продубљени интервју са запосленима и послодавцима.
Keywords: безбедност и здравље на раду, стрес на раду, стресор.