Vanparnični postupak za utvrđenje postojanja vanbračne zajednice - Sekulić, Miloš (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2024)
Sažetak: Vanbračna zajednica je trajnija zajednica života žene i muškarca, između kojih nema bračnih smetnji. U našem pravnom poretku vanbračna zajednica je (barem formano) izjednačena sa brakom. Međutim, za razliku od braka čije postojanje se dokazuje na jednostavan način – izvodom iz matične knjige venčanih, postojanje vanbračne zajednice je faktičko pitanje koje zavisi od okolnosti konkretnog slučaja. Postojanje takve zajednice se može utvrditi jedino u sudskom postupku, a vanparnični postupci za utvrđenje postojanja vanbračne zajednice su postali prilično česti nakon što su i vanbračni partneri stekli pravo na porodičnu penziju. Autor će u ovom radu izneti karakteristike tog postupka, te ukazati na dokaze koji su podesni za utvrđenje postojanja vanbračne zajednice. Naposletku, autor će ukazati na potrebu da vanparnični postupak za utvrđenje vanbračne zajednice bude zakonski regulisan, te dati izvesne predloge u pogledu toga kakva bi zakonska regulativa u Zakonu o vanparničnom postupku trebalo da bude.
Keywords: Ključne reči: vanparnični postupak, vanbračna zajednica, pravo na porodičnu penziju, Zakon o vanparničnom postupku.