ZNAČAJ PRAVNIH INSTRUMENATA ZA SPREČAVANJE POVREDA NA RADU I PROFESIONALNIH BOLESTI - Nikolić, Milica (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2023)
Ауторка се у раду бави питањем повреда на раду и професионалних болести. Кроз анализу домаћег и страног законодавства ауторка је покушала да укаже на значај правних инструмената за сузбијање и спречавање повреда на раду и професионалних болести. Имајући у виду да постоји велики раскорак између нормативног оквира Републике Србије и стања у пракси, ауторка је мишљења да поједина законодавна решења нису адекватна, те полази од претпоставке да постојећа законска решења подстичу евазију пријављивања повреда на раду и професионалних обољења. Ауторка је у раду спровела емпиријско истраживање применом метода анкете и  продубљеног интервјуа, а све у циљу добијања података о учесталости наступања повреда на раду, као и о томе да ли се оне благовремено пријављују и евидентирају, и ако не, шта је узрок томе. На основу спроведеног истраживања долази се до закључка да су у пракси повреде на раду и професионалне болести све учесталије, док се формално само мали број пријављује и евидентира. Такође, резултати истраживања показују да је евазија пријављивања повреда на раду условљена у великој мери и чињеницом да тренутно стање законодавства у потпуности финансијски терет повреда на раду и професионалних обољења преваљује на послодавце. Кључне речи: повреда на раду; професионална болест; безбедност и здравље на раду; превенција; евиденција повреда.