Prava i dužnosti oštećenog u krivičnom postupku - Petričević, Ana (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2024)
U radu autor analizira položaj oštećenog u krivičnom postupku Republike Srbije, sa akcentom na njegova prava i dužnosti. Izlaganje je podeljeno u tri celine. U prvoj celini govorimo o pravima koja ima lice koje je oštećeno izvršenjem krivičnog dela, uz kritiku pojedinih zakonskih rešenja i iznošenje predloga de lege ferenda. Druga celina posvećena je dužnostima koje ima oštećeni u krivičnom postupku, koje nisu naročito sporne. Na kraju su izložena zaključna razmatranja i dati predlozi usmereni na davanje veće uloge oštećenom od one koju trenutno ima i poboljšanje njegovog položaja u krivičnom postupku.
Keywords: oštećeni, krivični postupak, imovinskopravni zahtev, prigovor, odlaganje krivičnog gonjenja, pravo na suđenje u razumnom roku