ОДЛУКА СКУПШТИНЕ О ПОДНОШЕЊУ ТУЖБЕ (ПОКРЕТАЊУ СПОРА) ЗА ИСКЉУЧЕЊЕ ЧЛАНА ДРУШТВА С ОГРАНИЧЕНОМ ОДГОВОРНОШЋУ - Marjanski, Vladimir (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2024)
Искључење члана из друштва с ограниченом одговорношћу је један од основа за престанак чланског односа у вишечланим друштвима с ограниченом одговорношћу. Закон о привредним друштвима разликује два поступка искључења члана из друштва с ограниченом одговорношћу: 1) искључење члана одлуком скупштине (тзв. вансудско искључење)  и 2) искључење члана одлуком суда, у зависности од разлога због којих се искључење врши. Одлука скупштине о подношењу тужбе (покретању спора) за искључење члана из друштва је у српском праву основни предуслов за вођење спора за искључење члана када се у својству тужиоца јавља друштво. Иако ова одлука представља само иницијални акт којим се ствара овлашћење за подношење тужбе за искључење члана из друштва, њеном детаљном анализом отвара се низ значајних питања. У вези са одлуком скупштине о подношењу тужбе (покретању спора) за искључење члана из друштва у раду је анализирано неколико најзначајнијих питања: питање правног карактера те одлуке и њене везе са садржином тужбе за искључење члана, питања у вези са поступком доношења ове одлуке (питање надлежности, кворума, већине за доношење одлуке, лица са правом гласа поводом доношења те одлуке, питање ко може иницирати доношење предметне одлуке), као и питање њене садржине.
Keywords: искључење члана, одлука скупштине о подношењу тужбе за искључење, тужба за искључење члана из друштва, друштво с ограниченом одговорношћу