СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈА НОСИЛАЦА ПРАВОСУДНИХ ФУНКЦИЈА И СВЕСТ ГРАЂАНА КАО ИНСТРУМЕНТИ СУПРОТСТАВЉАЊА ЕКОЛОШКИМ КАЗНЕНИМ ДЕЛИМА - Miljuš, Ivana (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2024)
Специјализација, садржајне обуке и континуирано усавршавање јавних тужилаца и судија у домену еколошких деликата, заједнички едукативни програми за правосудне органе, полицијске службенике и инспекторе, повећање материјалних и персоналних ресурса, а нарочито у оквиру инспекција, нужан је захтев за унапређење откривања, разјашњавања, доказивања и спречавања еколошких казнених дела. Ауторка у раду најпре разматра значај специјализације носилаца правосудних функција, јавних тужилаца и судија, за еколошка казнена дела. Један од актуелних приоритета Европске уније је борба против еколошког криминалитета, посебно појединих његових видова. Специјализација носилаца правосудних функција, а нарочито јавних тужилаца у појединим земљама је норма. Значајна препрека за превенцију, откривање и сузбијање еколошких казнених дела је недовољна свест грађана/јавности о последицама еколошких казнених дела односно штети коју проузрокују, њиховим жртвама, „профитабилности“ и размерама. Бројни међународноправни документи наглашавају императив унапређења јавне свести о еколошким казненим делима. Ауторка јачање свести грађана доводи у везу са правом „припадника јавности“ на приступ правосуђу и улогом „заинтересоване јавности“ у кривичном поступку, пре свега као подносилаца кривичних пријава, често у оквирима удружења грађана, и у вези учествовања у кривичним поступцима за ова кривична дела.
Keywords: еколошка казнена дела, специјализација јавних тужилаца, специјализација судија, подносиоци кривичних пријава, „заинтересована јавност“.