ОДНОС ДИСЦИПЛИНСКОГ И ОТКАЗНОГ ПОСТУПКА У РАДНОМ ПРАВУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ - Midžović, Milica (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2023)
У радном праву Републике Србије, у општем режиму радних односа, институт дисциплинске одговорности уређен је у оквиру института престанка радног односа, тј. законским одредбама о отказу уговора о раду због повреде радне обавезе и непоштовања радне дисциплине. Међутим, утврђивање одговорности запослених за најозбиљније повреде радних обавеза и непоштовање радне дисциплине у поступку давања отказа уговора о раду не може бити задовољавајуће решење. Пре свега, стога што меродавни прописи не уређују, чак ни на нивоу начела, дисциплински поступак већ се у отказном поступку утврђује одговорност за повреде радне обавезе и непоштовање радне дисциплине и изриче дисциплинска мера. С обзиром на то да су механизми који ограничавају злоупотребе послодавчевих дисциплинских овлашћења знатно ослабљени, ауторка у раду указује на неопходност преиспитивања концепције дисциплинске одговорности и дисциплинског поступка. Иако дисциплински и отказни поступак имају извесне сличности, то су два различита радноправна института са другачијим циљевима. Применом нормативноправног и упоредноправног метода, анализирањем резултата добијених путем емпиријског истраживања и судске праксе, ауторка ће у раду изложити уочене проблеме везане за тренутно регулисање наведених инситутута и предложити и могућа решења de lege ferenda.
Keywords: право Републике Србије, повреда радне обавезе, непоштовање радне дисциплине, дисциплинска одговорност, дисциплински поступак, отказни поступак.