Rad van prostorija poslodavca – pravni režim i izazovi organizacije u toku i nakon pandemije zarazne bolesti Covid-19 - Ristić, Andrijana (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2023)
Izbijanje epidemije zarazne bolesti Covid-19 dovelo je do neočekivanog porasta značaja rada van prostorija poslodavca u svetskim okvirima. Kako je, do tada, ovaj način organizacije rada uživao skromnu zastupljenost, usled opreznog stava poslodavaca i zaposlenih prema njemu, tako ni uređenju ovog pitanja nije bila posvećena adekvatna pažnja na unutrašnjem i međunarodnom nivou. U ovom radu, autorka će pokušati da odgovori na pitanje da li su stavovi zaposlenih i poslodavaca prema ovom načinu organizacije rada doživeli promenu nakon nastupanja vanrednih epidemioloških okolnosti, te da li će usled toga njegova zastupljenost u budućnosti biti značajnija. Osim toga, autorka će pokušati da utvrdi da li je rad van prostorija poslodavca uređen na adekvatan način u našoj državi, kao i da li je i koja pitanja neophodno potpunije urediti u svetlu njegovog povećanog značaja. U cilju dobijanja odgovora na navedena pitanja, autorka je sprovela anketu sa zaposlenima koji su u Republici Srbiji, usled uvođenja vanrednog stanja, počeli da obavljaju rad van prostorija poslodavca. Navedeni rezultati biće cenjeni u svetlu rezultata sprovedenih anketa na nivou Evropske unije, a pitanje uređenosti ovog načina organizacije rada posmatraćemo kroz analizu zakonskih i podzakonskih akata koji uređuju ovo pitanje u Republici Srbiji.