Критеријуми за процену најбољег интереса детета у поступцима за заштиту права детета - Mihajlović, Ljubica (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2023)
Принцип најбољег интереса детета представља један од четири основна принципа на којима почива систем заштите права детета под окриљем Уједињених нација и Конвенције о правима детета. Као такав, представља општи принцип, тзв. каучук појам којем правници практичари у сваком конкретном случају придају одређено значење. Породични закон РС, као и Конвенција о правима детета, не садрже дефиницију овог принципа, што оставља широки простор за процену шта најбољи интерес детета in concreto представља. С тим у вези, правницима практичарима од помоћи је Општи коментар бр. 14(2013) Комитета за права детета о томе шта представља најбољи интерес детета, који поставља објективне критеријуме као смернице које сви они који доносе одлуке које се тичу деце треба да примењују. Поред осврта на доминантне ставове правне теорије и правне регулативе која се односи на критеријуме за процену најбољег интереса детета, предмет рада ће бити сагледавање доминантних ставова судске праксе у правном систему Републике Србије у овој области.
Keywords: принцип најбољег интереса детета, објективни критеријуми, судски поступак