Значај принципа једнаког третмана мушкараца и жена у праву Европске уније - Rajić Ćalić, Jovana (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2023)
Питање једнаког третмана мушкараца и жене представља непресушну тему за истраживање, а како је проблем дискриминације по основу пола уско повезан са успостављањем једнаког третмана, то у истраживање ове теме треба кренути са наднационалног нивоа, какав је систем права у Европској унији. Настанак и развој принципа једнаког третмана у оквиру заједнице европских држава текао постепено, уз остављање простора за додатна усавршавања. Нормативни оквир који је постављен, ипак, није био праћен и практичним променама у пружању једнаких шанси женама приликом запошавања и на раду, те се научници и даље баве феноменом платног јаза, сегрегацијом послова, стакленог плафона и проблемом усклађивања породичног и професионалног живота, као последицу неједнаког положаја мушкараца и жена у друштву. У раду је проучен настанак и развој принципа једнаког третмана у оквиру Европске уније, уз почетну хипотезу да ни садашњи нормативни оквир није у стању да предупреди последице дискриминације по основу пола који постоје у пракси.