RAZVOJ SHVATANJA O EKVIVALENTNOSTI UZAJAMNIH PRESTACIJA KROZ PRAVILA O PRAVIČNOJ CENI OD ANTIČKOG DOBA DO POČETKA 20. VEKA - Martinov, Darija (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2023)
Настанак начела еквивалентности у уговорном праву, као и његов потоњи развој, уско је повезан са правилима о правичној цени. Приказом еволуције концепта правичне цене од античког доба, преко правила римског права, средњевековних схватања и његове примене у канонском праву до првих кодификација у 19. и 20. веку, у овом раду ћемо приказати како су се мењала схватања о томе шта је правична цена, под којим условима треба да се примењује, да ли треба да се легислативно регулише и у ком обиму, као и на који начин овај правни институт осликава и штити једнакост узајамних давања у уговорном праву. Притом ћемо имати у виду испреплетаност овог института са институтом прекомерног оштећења, чија је еволуција имала утицаја на формирање концепта правичне цене какав данас познајемо.
Keywords: načelo ekvivalentosti, pravična cena, načelo pravičnosti, ugovorno pravo, načelo jednakosti uzajamnih davanja, prekomerno oštećenje, Aristotel, rimsko pravo, srednjevekovno pravo, moderno pravo