ОДНОС КОНДИКЦИЈЕ И ВЕРЗИЈЕ У МОДЕРНОМ ПРАВУ - Stefanović, Aleksandra (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2022)
Ауторка у раду анализира тужбу из стицања без основа кроз два института: кондикцију и верзију. Настанак кондикције и верзије се везује за римско право, мада је њихова есенција у модерним правима драстично промењена. Неопходно је одредити их у односу са другим тужбама како би се и путем негативне дефинисаности додатно разјасниле границе ових института као претходни корак у излагању. Треба утврдити њихове међусобне сличности и разлике као и другачија поимања у зависности од становишта правног система о начину уређења тужбе из стицања без основа како би се адекватно употредили. У раду су коришћени су упоредноправни и догматски методи.
Keywords: Кондикција. – Верзија. – Однос. – Тужба. – Застарелост.