POGLED NA PARNICE U COVID-19 MEDICINSKIM PREDMETIMA: – INOSTRANA PRAKSA - Mujović, Hajrija (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2022)
U radu se daje pogled na sudske predmete sa medicinskom pozadinom, koji su proistekli kao posledica pandemije Corona-19. Većina predmeta pokrenuta je ili okončana u parničnim postupcima. Postupci su osobeni i svedoče o sporovima po različitim osnovama i vidovima šteta. Reč je o inostranoj sudskoj praksi evropskih država i SAD. Sporovi su različiti i tiču se najčešće pristupa zdravstvenoj zaštiti, preventivnih mera, testiranja, hitnih i drugih stanja sa aspekata rada specijalističkih službi itd. Svakako da kriza koja je nastala ne može da promeni već postojeće zakonom ustanovljene pravne standarde i druga pravila koja se odnose na odgovornost zdravstvenih ustanova i njihovih zaposlenih. Kriza nema tu snagu, ali donosi određene osobenosti raznorodnih situacija. To pokazuju primeri parnica iz najskorije sudske prakse. Da bi se utvrdilo da li su lekar ili drugo zdravstveno osoblje napravili grešku, sud treba da uzme u obzir konkretne radne okolnosti svakog od njih u kontekstu pandemije. Zdravstveni profesionalci se suočavaju sa nesvakidašnjim rizicima u pogledu zadataka koji im se daju. Važeći pravni režim odgovornosti u zdravstvu daje odgovore, ali nije sigurno da se sve situacije nastale zdravstvenom krizom mogu analizirati na isti način, posebno zbog stanja krize i opasnosti pod kojima je medicinsko osoblje moralo da postupa.
Keywords: zdravstvena kriza, Covid-19 parnice, medicinske štete, sudske odluke, inostrana praksa