НАРОДНА СКУПШТИНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И НЕМАЧКИ БУНДЕСТАГ - УПОРЕДНОПРАВНА АНАЛИЗА - Toroman, Aleksandra (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2022)
Бундестаг, као законодавно тело Савезне Републике Немачке, представља њен најважнији орган. Са друге стране, значајан утицај и улогу има и Народна скупштина у Републици Србији. Како законодавни органи представљају народ, а народ је носилац суверености једне државе, који своју власт не врши непосредно, већ кроз рад и функционисање парламента, тако законодавни органи у појединим државама представљају највишу власт. У том смислу, сврха правног истраживања и анализе у овом раду јесте паралелни приказ функционисања законодавних органа и приказ утицаја ових органа у њиховим државама. Такође, сваки орган има своје посебне карактеристике, које га разликују од других. Па је зато предмет овог рада истицање посебности и једног и другог законодавног органа, као и њихове сличности.
Keywords: Бундестаг, Парламент, Народна скупштина, Република Србија, Савезна Република Немачка, надлежност.