Zabrana zapošljavanja u javnim službama kao mera štednje - sadržina i posledice primene - Radovanović, Danica (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2022)
У Републици Србији су крајем 2013. године усвојене измене Закона о буџетском систему, којима су предвиђене мере забране запошљавања у јавним службама. Примена ове мере је била усмерена ка контроли, односно, ка смањивању расхода и редукцији броја запослених код корисника буџетских средстава. Примена мере забране запошљавања је била скопчана са више негативних но позитивних последица, док су највеће и најприметније претпели сектор здравстене и социјалне заштите и сектор образовања. Подуживање важења ове мере, и то у неколико наврата, се испољило кроз отежано обављање делатности, као и смањење квалитета пружених услуга. Сходно наведеном је оправдано размотрити садржину и последице примене мере забране запошљавања, као и то да ли је заиста враћена аутономија јавним службама усвајањем одлуке о њеном укидању.
Keywords: zabrana zapošljavanja; javne službe; zdravstvena zaštita; obrazovanje