Ranko Sličnosti i razlike u emisiji hartija od vrednosti i virtuelnih valuta - pitanje pravne odgovornosti emitenta - Sovilj, Ranko P. (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2022)
Sažetak: Evolucija finansijskog tržišta iznedrila je nove instrumente trgovine – virtuelne valute. Imajući u vidu raznovrsnost i nehomogenost virtuelnih valuta, autor je istraživao položaj digitalnih tokena, koji se s obzirom na svojstva, upodobljavaju serijskim hartijama od vrednosti. Stoga se u prvom delu rada analizira emisija hartija od vrednosti, pre svega pitanje pravne odgovornosti emitenta za manjkavost prospekta, dok se u drugom delu rada analizira emisija digitalnih tokena, sadržaj belog papira, kao i odgovornost emitenta za sadržinu belog papira. Cilj predmetnog istraživanja je da se uporednom analizom ukaže na sličnosti i razlike koje prate emisije hartija od vrednosti i digitalnih tokena. Na kraju, korišćenjem normativnog i komparativnog metoda, autor zaključuje da uprkos brojnim prednostima ozakonjenja emisije i trgovine virtuelnih valuta, emisiju digitalnih tokena prate rizici i neujednačenosti u poređenju sa emisijom hartija od vrednosti.
Keywords: odgovornost emitenta; hartije od vrednosti; emisija hartija od vrednosti; prospekt; virtuelne valute; digitalni tokeni; inicijalna ponuda tokena; beli papir