Nadležnost Međunarodnog krivičnog suda povodom krivičnih dela izvršenih na teritoriji Avganistana - Radmanović, Jelena S (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2021)
Предмет овог рада су, на првом месту, територијални и персонални аспекти надлежности Међународног кривичног суда поводом кривичних дела извршених на територији или у вези са оружаним сукобом на територији Авганистана. Током 2020. године Међународни кривични суд је утврдио испуњеност услова за покретање истраге поводом злочина извршених у Авганистану, односно, у вези са оружаним сукобом у Авганистану. Рад је базиран на језичкој, нормативној и систематској анализи важећих прописа у области међународног јавног и међународног кривичног права, те довођењу у везу релевантних одредаба са околностима под којима су кривична дела на територији Авганистана извршена и извођењу закључака о испуњености неопходних услова да би се пред Међународним кривичним судом заиста могао водити кривични поступак. Резултат анализе доводи до закључка да су испуњени услови за отварање истраге поводом кривичних дела извршених у Авганистану или у вези са оружаним сукобом на територији Авганистана, при чему покретање истраге има нарочито велики значај у контексту повлачења америчких војних јединица и преузимања власти у Авганистану од стране Талибана, с обзиром на то да је јавни тужилац овлашћен на предузимање неопходних истражних радњи, што у крајњој линији олакшава поступак прикупљања доказа већ током периода у коме се кривична дела настављају извршавати.
Keywords: Међународни кривични суд; Авганистан; надлежност; територијална надлежност; персонална надлежност