NASILJE U PORODICI IZMEĐU KRIVIČNOG I PREKRŠAJNOG PRAVA REPUBLIKE SRPSKE - Sladić, Ljubana (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2022)
Od maja 2020. godine u pravu Republike Srpske na snazi je novo zakonsko rješenje prema kome je nasilje u porodici predviđeno samo kao krivično djelo. U radu autor iznosi argumente protiv isključivog krivičnopravnog inkriminisanja nasilja u porodici te ukazuje na potrebu da ono bude predviđeno i kao prekršaj, ali uz jasnu liniju razgraničenja. U radu su prikazani rezultati istraživanja koje je sprovedeno s ciljem utvrđivanja stavova pravosudnih organa u vezi sa inkriminacijom nasilja u porodici, a predstavljeni su i statistički podaci Osnovnog suda u Bijeljini u vezi sa ovim deliktom. Tumačeći rezultate ankete, zaključeno je da su ispitanici u potpunosti upoznati sa novim rješenjima u vezi sa inkriminisanjem nasilja u porodici i posljedicama koje takva rješenja proizvode u praksi. Većina njih je stava da nije dobro rješenje prema kojem se nasilje u porodici propisuje samo kao krivično djelo, niti je dobro rješenje po kome sud u prekršajnom postupku izriče hitne/zaštitne mjere, već to treba da učini sud u krivičnom postupku. Takođe, ispitanici se u velikoj mjeri slažu da nije došlo do povećanja izrečenih zatvorskih kazni niti uopšte oštrijeg sankcionisanja učinilaca nasilja u porodici, te se slažu da se takvim osobama najčešće izriče uslovna kazna, što potvrđuju i pomenuti statistički podaci.
Keywords: nasilje u porodici, krivično djelo, prekršaj, član porodice, zaštitne mjere, hitne mjere