Odgovorno upravljanje vodama - Dokmanović, Mirjana (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2022)
Predmet ovog rada je međunarodni pravni i politički okvir prava na vodu i relevantna regulativa u Republici Srbiji, a fokus je na odgovornosti države za upravljanje vodama u skladu sa ostvarivanjem opšteg dobra. Polazište rada je stav da je pristup vodi ljudsko pravo, te da vodama može da upravlja jedino država i isključivo u opštem interesu. Prvi odeljak razmatra rizike marketizacije, privatizacije i komodifikacije voda po ostvarenje prava na vodu i zaštitu ovog vitalnog prirodnog i strateškog bogatstva. U drugom delu se sumiraju aktivnosti Ujedinjenih nacija vezanih za priznavanje prava na vodu kao osnovnog ljudskog prava i obaveze država u ovoj oblasti. U trećem odeljku se normativni i strateški okvir Republike Srbije u ovoj oblasti analizira iz perspektive prava na vodu i odgovornog upravljanja države. Ukazuje se na nedostatke u pogledu usaglađenosti sa međunarodnim standardima ljudskih prava i rizike koje sadašnja regulativa može da proizvede na stanovništvo, vodne resurse i državu. Nisu predviđeni efikasni instrumenti za zaštitu voda od zagađivanja, kao i od njene komodifikacije i marketizacije, a privatizacija voda i javnih preduzeća u ovoj oblasti ugrožava suverenost države nad svojim prirodnim bogatstvima. Cilj rada je da ukaže na značaj uspostavljanja nacionalne regulative koja će obezbediti suvereno i odgovorno upravljanje nad vodnim resursima i zaštitu prava na vodu.
Keywords: : ljudsko pravo na vodu, marketizacija vode, komodifikacija vode, privatizacija javnih preduzeća, ekocid, trgovanje vodom, fjučersi, javno-privatno vlasništvo, koncesije