УПОТРЕБА СОФТВЕРА ЗА ПРАЋЕЊЕ РЕЗУЛТАТА РАДА ЗАПОСЛЕНИХ И ОТКАЗ УГОВОРА О РАДУ - Božičić, Darko M (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2022)
Широка употреба информационих технологија битно је променила живот и рад човека. Савремени продукциони односи данас се не могу замислити без присуства различитих информатичко-технолошких решења у процесу рада. Њихова главна одлика јесте да убрзавају и олакшавају сам процес рада, чинећи га продуктивнијим. Међутим употреба овакве технологије отвара и различита питања правне природе. Једно од њих тиче се примене различитих софтверских решења захваљујући којима послодавац прати резултате рада запослених. Подаци до којих послодавац дође коришћењем оваквих софтверских решења могу да воде и до престанка радног односа. Овим истраживањем настојали смо да укажемо на кључне радноправне проблеме приликом отказивања уговора о раду услед употребе различитих софтвера за праћење резултата рада запослених, као и да понудимо одговоре за њихово превазилажење.
Keywords: отказ уговора о раду, софтвери за праћење резултата рада, надзор над радом запослених