DELOTVORNOST DOMAĆEG SISTEMA ZAŠTITE POTRAŽIVANJA ZAPOSLENIH U SLUČAJU STEČAJA POSLODAVCA - Kovačević, Tijana R (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2022)
U ovom radu autorka analizira načine kojim se štite potraživanja zaposlenih u postupku stečaja nad njihovim poslodavcem. U prvom delu rada razmotreni su različiti modaliteti zaštite koji se primenjuju samostalno ili u kombinaciji sa drugim sredstvima, a sve u cilju pružanja boljeg zaštitnog okvira zaposlenima u stečaju. Centralni deo rada posvećen je pitanju delotvornosti domaćeg sistema zaštite koji se meri stepenom namirenja potraživanja ove vrste poverilaca u stečajnom postupku odnosno brojem usvojenih zahteva pred Fondom solidarnosti. Da bi se željeni cilj postigao neophodno je zaštitu potraživanja zaposlenih smestiti u jedan širi kontekst koji podrazumeva harmoniju instituta radnog i stečajnog prava. Kako to kod nas nije slučaj autorka ukazuje na brojne praktične probleme koji zbog toga nastaju, a koji su identifikovani posredstvom intervjua sa zaposlenima u Fondu solidarnosti i analizi izveštaja o radu ove institucije objavljenih od njenog osnivanja. Na samom kraju uporedni pregled pokazuje da su radnopravni mehanizmi zaštite zaposlenih ograničenog domašaja, i da bi se u tom smislu moglo razmišljati o njihovom proširenju (uz adekvatno prilagođavanje), i na one poslodavce koji nisu pokrenuli formalnu stečajnu proceduru. Reč je o jedinstvenom teorijskom predlogu koji zavređuje pažnju budući da se u radu polazi od hipoteze da bi sistem zaštite zaposlenih za neizmirena potraživanja bio znatno delotvorniji da su oni više upoznati sa radom Fonda solidarnosti i da je sam način organizacije rada Fonda drugačiji.
Keywords: employees, bankruptcy, Solidarity Fund, priority claims, guarantee of payment of unsettled claims, Republic of Serbia.