Humanitarna intervencija u kontekstu zločina agresije iz člana 8bis Rimskog statuta - Radmanović, Jelena S (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2021)
Иако не представља нови концепт у међународном праву, хуманитарна интервенција и даље изазива многе контроверзе када су у питању њена садржина и сама примењивост. Како је реч о институту најуже везаном уз ситуације употребе силе у међународним односима, потенцијална примена института хуманитарне интервенције се налази и у сфери међународног кривичног права, нарочито у погледу кривичног дела злочин агресије из члана 8bis Римског статута, којим се инкриминише употреба силе мимо оквира постављених Повељом Уједињених нација. Рад покушава да пружи одговор на питање да ли хуманитарна интервенција, уколико би била прихваћена као међународно обичајно правило, може и на који начин да утиче на примену одредаба Римског статута. Поред анализе значаја хуманитарне интервенције када је реч о утврђивању остварености елемената бића кривичног дела злочин агресије, рад ће указати на домете овог института када су у питању основи за искључење кривичне одговорности према Римском статуту, упућујући на могуће стратегије одбране у поступцима до којих би могло доћи пред Међународним кривичним судом.
Keywords: злочин агресије; Римски статут; хуманитарна интервенција; Grotian Moment; кривична одговорност; Међународни кривични суд