Krivično delo nadrilekarstvo - Milovanović, Dragana (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2022)
Sticanje odgovarajuće stručne spreme omogućava preduzimanje određenih radnji koje predstavljaju lečenje ili pružanje drugih medicinskih usluga. Kako je sticanje imovinske koristi često pokretač vršenja brojnih krivičnih dela, predviđenih Krivičnim zakonikom Republike Srbije, to često biva i sa krivičnim delom nadrilekarstvo iz člana 254. KZ-a. Razlog propisivanja ovog dela i sankcionisanja učinioca, jeste taj što nestručno preduzimanje radnji za koje je neophodno posebno obrazovanje iz oblasti medicine, može izazvati oštećenje zdravlja drugog lica, koje može biti manjih ili većih razmera. Međutim, do sankcionisanja dolazi bez obzira na to da li je u konkretnom slučaju nastupila posledica u vidu oštećenja ili pogoršanja zdravlja drugog lica, kao i u slučaju kad izvršilac krivičnog dela nije pribavio imovinsku korist preduzimanjem konkretnih radnji bez odgovarajuće stručne spreme. Uprkos činjenici da smo svedoci brojnog oglašavanja žrtava putem medija, koji su iz neznanja odlučili da svoje zdravlje povere nestručnim licima, praksa pokazuje da je mali broj podnetih krivičnih prijava koje pristižu nadležnim tužilaštvima na nivou Srbije, te da se vodi mali broj sudskih postupaka radi dokazivanja krivice i postojanja krivičnog dela.