Patrimonijalni crkveni sud u Dušanovom zakoniku - Stojanović, Stefan V. (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2022)
Crkva je u srednjovekovnoj Srbiji pored upravnog i ekonomskog imuniteta, uživala i sudski imunitet. Sudila je sveštenstvu (staleški sud), svim pravoslavnim vernicima u određenim građanskim i krivičnim stvarima, ali je kao i svaki feudalac imala jurisdikciju nad naseljenicima crkvenih i manastirskih imanja (crkveni ljudi), sudeći tada kao patrimonijalni sud. Najpre će biti izvršena pravnoistorijska analiza ovog instituta u manastirskim povelja ma, a potom i u najvrednijem srpskom srednjovekovnom pravnom spomeniku, Dušanovom zakoniku. Osnovno pitanje je, da li je Zakonik samo potvrdio postojeću nadležnost crkvenog patrimonijalni suda ili je ipak uveo određene izmene u ovoj oblasti. Ako ih je bilo, važno je prepoznati koje su, u čemu se sastoje i šta je bio osnovni motiv zakonodavca za njihovo propisi anje. Patrimonijalni crkveni sud je bio nesumnjivo nadležan za unutrašnje sporove ljudi istog manastira, ali treba utvrditi kako je određivana nadležnost u tzv. mešovitim sporovima? Takođe, da li je Dušanov zakonik prepustio suđenje crkvi u sporovima koji su inače spadali u rezervate vladarevog suda? Naposletku je istaknuta uloga i značaj procesnih ustanova apelacije, relacije i suplikacija u srpskom srednjovekovnom pravu.