Vladavina prava u međunarodnom pravu i njena primena u praksi - Dugajlić, Stefan (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2021)
Predmet članka je da ukaže da vladavina prava, često okarakterisana kao nacionalni koncept, prelazi nacionalne granice suverenih država, te polje važenja principa vladavine prava ima direktan uticaj na međunarodno pravo, odnose među državama, pojedincima i državama i između samih pojedinaca. Sve veća i učestalija interakcija pomenutih subjekata međunarodnih odnosa dovela je do potrebe konstituisanja određenih pravila - propisa, tačnije međunarodnog prava, te da se osigura njegova primena, te zaštite subjekti od eventualnog kršenja istih. Vladavina prava postaje još konkretnije zastupljena na međunarodnom planu osnivanjem, a kasnije i delovanjem, međunarodnih organizacija kao što su: Ujedinjene nacije, Savet Evrope, Evropska unija. Pristupanjem istim, aktivnim učešćem u donošenju propisa i njihovoj aktivnoj primeni, neposredno ili kroz ratifikaciju, države se na neki način odriču dela svoje suverenosti, prihvatajući i primenjujući pomenute propise, te im na taj način daju više mesto u hijerarhiji propisa od nacionalnih. U radu je opisan put vladavine prava od usvajanja Velike povelje sloboda (Magna Carta Libertatum), kao nacionalnog koncepta do danas, gde vladavina prava ima jak i neizostavan uticaj na stvaranje, primenu i zaštitu međunarodnih propisa.
Keywords: vladavina prava, međunarodno pravo, nacionalno pravo, hijerarhija propisa