Odnos litispendencije i isključive ugovorene međunarodne nadležnosti u pravu Haške konferencije i Bosne i Hercegovine - Poljić, Adis (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2021)
Predmet rada se odnosi na analizu ostvarivanja volje ugovornih strana u pravu Haške konferencije i Bosne i Hercegovine. Ostvarivanje volje ugovornih strana može biti ograničeno institutom litispendencije koji onemogućava vođenje dva postupka između istih stranka istovremeno, dajući prednost prvom pokrenutom, bez obzira na ugovorenu međunarodnu nadležnost. Ugovaranjem nadležnosti stranke odlučuju koji će sud riješiti njihov spor što je izuzetno važno za stranke. Na osnovu analize Haške konvencije o sporazumima o izboru nadležnog suda dolazi se do zaključka da se daje prednost postupku pred izabranim sudom, s tim da postoje određeni izuzeci kada se neće primijeniti sporazum stranaka. U pravu Bosne i Hercegovine primjenjuju se pravila litispendencije koja mogu onemogućiti primjenu sporazuma stranaka.
Keywords: lis pendens, jurisdiction, agreement, contracted jurisdiction, termination of proceedings.