POREDBENOPRAVNI PRIKAZ TROŠKOVA PARNIČNOG POSTUPKA, KAO PREDMETA OSIGURANJA PRAVNE ZAŠTITE U NJEMAČKOM I HRVATSKOM PRAVU - Nakić, Jakob (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2021)
Troškovi parničnog postupka mogu za stranke predstavljati značajan financijski teret u ostvarivanju svojih prava. Osiguranje pravne zaštite omogućuje da se taj teret prebaci „na leđa“ osiguratelja i tako olakšati strankama vođenje parničnog postupka u financijskom smislu, a što je i od utjecaja i na mogućnost ostvarivanja njihovih prava. Osiguranjem pravne zaštite se pokrivaju samo oni pravni troškovi koji su nužni (potrebni) za ostvarivanje zaštite pravnih interesa osiguranika. Pri tome, osiguratelj nadoknađuje pravne troškove u skladu s odredbama procesnih zakona o dužnosti naknade troškova postupka te propisima koji određuju visinu i sadržaj pojedinih pravnih troškova. U radu se kreće od prikaza i analize pokrića troškova pravne zašite u njemačkom pravu. Potom se, po uzoru na analizirano pokriće iz njemačkog prava, prikazuje pokriće troškova pravne zaštite u hrvatskom pravu, obrađujući pritom elemente pravnih troškova (pojedine pravne radnje za koje je propisano da se plaćaju odgovarajuće naknade, kao i visina tih naknada) koje osiguratelji pravne zaštite trebaju uzeti u obzir pri formiranju pokrića OPZ-a. Na kraju, daje se prikaz prakse Suda Europske unije koja se odnosi na osiguranje pravne zaštite.
Keywords: osiguranje pravne zaštite, uvjeti osiguranja, parnični troškovi, odvjetnički troškovi, troškovi suda