Припремa и планирање саслушања окривљеног у функцији прибављања законитог и потпуног исказа - Mirkov, Željko D. (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2021)
Рад се бави мерама за припрему и планирање саслушања окривљеног од стране представника полиције или тужилаштва. У уводном делу аутор даје опште напомене о саслушању окривљеног и његовом исказу у кривичном поступку. Затим се у раду износе ставови теоретичара у погледу значаја припреме и планирања саслушања окривљеног, као и конкретне мере које је потребно предузети приликом спровођења ове активности. Те мере су: 1) одређивање лица које ће саслушавати окривљеног; 2) одређивање места и времена саслушања окривљеног; 3) анализа стања у списима предмета пре првог саслушања и утврђивање свих чињеница и околности које се тичу кривичног дела; 4) прибављање података о личности окривљеног и 5) припрема стратегије саслушања. Аутор ове мере сматра нужним претпоставкама да би се од окривљеног прибавио не само законит исказ – који је у складу са одредбама кривичног процесног права, већ и потпун исказ, који је подобан да што прецизније расветли чињенице које се тичу извршења кривичног дела.
Keywords: Кључне речи: мере за припрему саслушања окривљеног, значај припреме саслушања, саслушање окривљеног, полиција, тужилаштво.