Naknada imovinske štete u našem pravu industrijske svojine - Spajić, Bojana (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2020)
U eri digitalne revolucije i globalnog tržišta, ekonomski interesi titulara prava industrijske svojine ugroženi su savremenim i unapređenim oblicima povrede prava. Kako bi se garantovala zaštita materijalne situacije titulara prava u svakom slučaju povrede, na međunarodnom nivou i u okviru Evropske unije postavljani su standardi zaštite, čija se harmonizacija očekivala širom sveta. Standardima koji se odnose na naknadu imovinske štete zbog povrede prava industrijske svojine u velikoj meri se odstupa od opštih pravila o naknadi štete. Razlog za odstupanja krije se u specifičnostima ovlašćenja koja ulaze u sastav prava i nematerijalnoj prirodi intelektualnih dobara koja su predmet zaštite. Otuda i potreba da se koriste metodi prilagođeni za obračunavanje visine naknade štete zbog povrede prava industrijske svojine. Rad se bavi analizom posebnih pravila o naknadi imovinske štete zbog povrede prava industrijske svojine, posmatrano od 1995. godine do danas u domaćem pravu. Predmet analize su relikti ranije važećeg prava, odnosno trostruka naknada štete i naknada do trostrukog iznosa licencne naknade, kao i pozitivnopravne regule o paušalnoj naknadi ne nižoj od naknade za zakonito korišćenje predmeta zaštite i naknadi štete u visini dobiti štetnika. Cilj rada jeste pružanje predloga de lege ferenda za jasnije uređenje materije naknade imovinske štete u oblasti industrijske svojine.
Keywords: Pravo industrijske svojine; Naknada imovinske štete; Višestruka naknada; Kaznena naknada štete; Paušalna naknada