ZAŠTITA POVERLJIVE KOMUNIKACIJE IZMEĐU ADVOKATA I KLIJENTA U PRAKSI EVROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA - Đukić, Dimitrije (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2020)
Poverljivost komunikacije predstavlja jedno veoma važno ljudsko pravo koje svoj još veći značaj dobija kada se komunikacija vrši između advokata i klijenta. Naime, da bi advokat mogao adekvatno da zastupa svog klijenta potrebno je da klijent bude siguran da informacije koje poveri advokatu neće doći do trećih lica, odnosno da će komunikacija ostati poverljiva.  U tom smislu zaštita poverljivosti komunikacije između advokata i klijenta veoma je važna ne samo za zastupanje klijenta u svakom pojedinačnom slučaju, nego i za pravilno funkcionisanje pravnog sistema jedne države. Cilj ovoga rada je da se ustanovi kojim članovima Evropske konvencije se štiti pravo na poverljivu komunikaciju advokata i klijenta, odnosno na koji način se ova komunikacija štiti u praksi Evropskim sudom za ljudska prava. Takođe, u radu je posebno razmatrano da li je moguće propisati meru kojom bi se jedno tako važno pravo kao što je pravo na privilegovanu i poverljivu komunikaciju između advokata i klijenta moglo ograničiti i ako bi moglo pod kojim uslovima.
Keywords: Evropski sud za ljudska prava; Evropska konvencija o ljudskim pravima; poverljivost; pravo na privatnost (čl. 6); pravo na pravično suđenje (čl. 8); advokat; klijent