ДА ЛИ ВЛАСНИК ОБЈЕКТА (РАДЊЕ) МОЖЕ ИЗ СВОЈИХ ПРОСТОРИЈА УДАЉИТИ НЕЖЕЉЕНЕ КУПЦЕ? (одн. како се штити од потрошача у супермаркету и у другим локалима који у време епидемије не носе заштитне маске) - Breneselović, Luka (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2021)
У раду се настоји кориговати мишљење у пословној пракси већих радњи по коме власници и корисници пословних просторија не могу удаљити непожељне купце/потрошаче из објекта. Питање је у овом тренутку актуелно због купаца који у објектима супермаркета, апотека и у другим радњама одбијају носити заштитне маске. Рад прво указује на значај концепта својине какав је признат и у нашем праву, а затим се излагање употпуњује упоредноправним увидима у страну теорију (тзв. privates Hausrecht немачког права). Разматрају се обим и ограничења права газдовања објектом, као својинског овлашћења, те питање извршења одн. фактичне заштите тог права. Изражава се бојазан да би изостанак реакције одговорног лица у продавници на непоштовање епидемиолошких прописа могао бити основ за материјалну одговорност вланика радње и тог лица, али и скуп чињеница које повећавају ризик изложености кривичном гоњењу.
Keywords: pravo svojine; pravo gazdovanja objektom; Hausrecht; nepostupanje po zdravstvenim propisima; korona-virus