POSEBNA ZAŠTITA ZAPOSLENIH S PORODIČNIM DUŽNOSTIMA OD OTKAZA UGOVORA O RADU - Balnožan, Kristina (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2020)
Абстракт: Губитак запослења један је од најстреснијих животних догођаја свих, а посебно запослених с породичним дужностима. Запослена мајка, све чешће и отац, врше породичне дужности према деци, а неретко их врши и само један тзв. самохрани родитељ услед декомпозиције породице. Породичне дужности према деци нису, међутим, једине већ битну садржину обавеза радноактивног становништва чине и помоћ и нега старих и/ли болесних сродника и/ли супружника. У раду, би се, најпре, указало да заспослени с породичним дужностима нису јединствена правна категорија. Породичне дужности запослених не смеју, као такве, представљати ваљан разлог престанка радног односа у смислу међународних стандарда. Истраживање у наставку, стога, тежи да прикаже посебну заштиту од отказа уговора о раду различитих категорија запослених с обавезама према деци, те да провери да ли је и на који начин оваква заштита обезбеђена запосленима с обавезама  према другим члановима породице, јер се посебна заштита од отказа уговора о раду у националном праву експлицитно јемчи запосленима само за време трудноће, одсуства с рада ради посебне неге/неге детета. С тим у вези, разматрају се међународни стандарди значајни за предмет истраживања, те поједини страни системи који другачије уважавају породичну ситуацију запослених, применом превасходно нормативног, упоредноправног метода.
Keywords: отказ уговора о раду; посебна заштита; неоправдани отказни разлози; запослени с породичним дужностима; трудноћа; нега детета; нега и помоћ чланова породице.