Uobličavanje ideje pravde u poemi o pravdi - Kaluđerović , Željko (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2021)
Kao jedno od najvažnijih načela uobličenja socijalnih odnosa Hesiod ističe načelo pravde. On ideju pravde stavlja u samo središte života, jer u njoj nalazi onaj koren iz koga treba da izraste drugačiji i bolji svet. Ideja pravde se kod Hesioda manifestuje kao potreba za učvršćivanjem odnosa ekvivalencije tamo gde je on stabilan i adekvatan, i za njegovim uspostavljanjem tamo gde je destabilizovan i neadekvatan. Prisutnost pravde na svim nivoima, od najvišeg metafizičkog, pa sve do relacija u praktičkoj sferi, ukazuje da ona može biti razmatrana kao moćno božanstvo, kao kosmičko načelo, ali i kao legitimacijska osnova sveobuhvatnog ljudskog delanja. Kod Hesioda se konačno nagoveštava razlika između poretka uzročnosti nerazumske prirode i poretka običajnosne dužnosti, odnosno između bia na jednoj strani i nomosa i dike na drugoj strani. Smatrajući da živa bića ne mogu narušavati poredak bia, ali da čovek može narušavati poredak dike, Hesiod postulira razliku koja će biti ključna za kasnije filozofsko promišljanje sfere praxisa.
Keywords: Hesiod, Poslovi i dani, pravda, „poema o pravdiˮ, delanje, bia, nomos