HEGELOV POJAM NOTRECHT - Jevtić, Nevena (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2020)
Ovaj članak je posvećen istraživanju smisla prava (iz) nužde (Notrecht) u Hegelovoj filozofiji prava. Prvi deo rada će izložiti osnovne motive Hegelove apstraktnopravne kategorije vlasništva, te rasprave sa Savinjijem, koja predstavlja dublji istorijski i filozofski osnov ovog prava. Drugi deo rada će dati pregled Kantovog i Fihteovog razumevanja i definisanja prava nužde u okvirima svoje praktičke filozofije. Kao ključnu razliku između shvatanja prava nužde njegovog prethodnika biće istaknuta socijalno politička dimenzija kod Hegela kao predmet analize u trećem delu rada.
Keywords: filozofija prava, Notrecht, vlasništvo, nužda, građansko društvo, Hegel