FENOMENOLOGIJA KRIVICE: NEKI UVIDI O JASPERSOVOM I HEGELOVOM SHVATANJU KRIVICE - Todorović, Tanja D. (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2020)
Apstrakt: Jaspers problem krivice ispituje u bližoj vezi sa idejom komunikacije koja svoju metafizičku osnovu nalazi u ideji humaniteta. Njegovo razlikovanje četiri vrste krivice svoju osnovu nalazi u metafizičkoj krivici. Jaspers je u svom učenju usvojio određene Kantove etičke uvide, a posebno ćemo u tom kontekstu pokazati vezu moralne i metafizičke krivice. Videćemo na koji način se četiri vrste krivice koje Jaspers razlikuje (moralna, metafizička, kriminalna i politička) mogu - iz Hegelove filozofske pozicije, na tragu kritike Kanta - redukovati na moralnu i pravnu krivicu.
Keywords: Ključne reči: krivica, komunikacija, metafizika, moral, pravo