ZASTUPNICI PRIVREDNIH DRUŠTAVA - Knežević, Sima (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2020)
U radu se obrađuje sadržina instituta zastupništva i njegov suštinski smisao, te se vrši upoređivanje rešenja o zastupanju po Zakonu o obligacionim odnosima i Zakonu o privrednim društvima i ukazuje na različita rešenja. Zatim se obrađuje termin „zakonski(statutarni) zastupnici“ koji koristi Zakon o privrednim društvima, i ukazuje na konfuziju koju ovaj izraz stvara u odnosu na druge zakone koji ovaj termin upotrebljavaju u sasvim drugom značenju. Na kraju analiziraju se rešenja Zakona o privrednim društvima o zakonskim (statutarnim) zastupnicima privrednih društava, ostalim zastupnicima, zastupnicima po zaposlenju i prokura.
Keywords: zastupništvo, zakonski zastupnici, privredna društva, prokura