Правноисторијски поглед на државинску заштиту у српском праву - Gavrilović, Biljana (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2020)
У овом раду се анализирају режими државине према СГЗ и Законику о судском поступку у грађанским парницама од 1929. године, у периоду од 1844. до 1941. године. Развој државинске заштите у овом периоду огледао се у томе што је у Кнежевини и Краљевини Србији државина штићена, пре свега, посредством кривично-правног система, док је у југословенској Краљевини тежиште заштите прешло на грађанско правосуђе. Наиме, иако су државина и њена заштита, у Кнежевини и Краљевини Србији, били регулисани и грађанско-правним нормама, народ је ипак посезао за кривично-правном заштитом. Јер, осим што је државинска заштита „боловала“ од бројних нејасноћа у СГЗ-у, она, у Законику о судском поступку у грађанским парницама од 1865. године, није била посебно, тј. различито од редовног парничног поступка, регулисана. Стога, тек од ступања на снагу југословенског Законика о парничном поступку државина ужива адекватну, грађанско-правну заштиту и на простору Србије.
Keywords: државина, Српски грађански законик, заштита државине, парнични поступак