Krivičnopravna zaštita ličnih podataka - Sekulić, Miloš B.; Grujić, Gordan (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2020)
Sažetak: Pravo na privatnost je jedno od fundamentalnih ljudskih prava koje služi ostvarivanju čoveka kao društvenog bića i zaštiti privatne sfere njegovog života. Iako se ono može posmatrati na različite načine, u današnjim uslovima ekspanzije informacionih i komunikacionih tehnologija, ono se u najvećoj meri dovodi u vezu sa podacima o ličnosti i njihovom dostupnošću trećim licima. U tom smislu, pravo na privatnost se štiti i preko zaštite podataka o ličnosti. Osnov za ovakvu zaštitu u srpskom pravu je sadržan već u Ustavu Srbije, a domaći zakonodavac je donošenjem novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti pokazao svoju odlučnost da tu zaštitu pojača i proširi. Kada je reč o krivičnopravnoj zaštiti ona je predviđena Krivičnim zakonikom u smislu propisivanja posebnog krivičnog dela neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka iz člana 146. Krivičnog zakonika. Autori ovog naučnog rada će pokušati da izlože u čemu se ogleda ugroženost prava na privatnost i podataka o ličnosti, te da kroz prikazivanje elemenata navedenog krivičnog dela daju jasniju sliku kako se krivičnopravna zaštita ovih vrednosti ostvaruje u pravu Srbije.Ključne reči: pravo na privatnost, neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka, Krivični zakonik, Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.
Keywords: Ključne reči: pravo na privatnost, neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka, Krivični zakonik, Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.