UVOD U MEDICINSKO PRAVO PREMA POZITIVNOM PRAVU REPUBLIKE HRVATSKE SA IZVORIMA I TEMELJNIM NAČELIMA: ODGOVORNOST LIJEČNIKA I NEKA PRAVNO - ETIČKA PITANJA U ODNOSU LIJEČNIK – PACIJENT SA PEDIJATRIJSKOG GLEDIŠTA - Čokolić, Atila (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2020)
Ovim radom, autori donose definiciju medicinskog prava, i daju svojevrstan uvod u tu materiju kroz pozitivno pravo Republike Hrvatske. Autori u drugom poglavlju navodi izvore medicinskog (zdravstvenog ili liječničkog) prava posebno vezanih za pedijatrijski dio medicine. Tako raščlanjuje međunarodne i domaće izvore prava. Nakon toga obrazlažu zakonski opis osnovnih načela medicinskog i zdravstvenog prava. Ovaj rad je dao težište na objašnjenju pravne odgovornosti liječnika i drugih zdravstvenih radnika prema trećima, koja može nastati njihovim radom ili propustom u njihovu radu. Odgovornost je detaljnije objašnjena u temeljnim pravnim podjelama, pa se tako razlikuje kaznena, prekršajna i disciplinska odgovornost s jedne strane, te građanskopravna odgovornost za počinjenu štetu prilikom obavljanja liječničkog posla s druge strane. Objašnjena je potpunije i kaznenopravna odgovornost svih zaposlenih u zdravstvenom sustavu, a u radu se nalazi i pregled specijalnih kaznenih djela iz Glave XIX. Kaznenog zakona, koja nosi naslov: „Kaznena djela protiv zdravlja ljudi“. Nadalje se autori u radu bave pravima pacijenata u Republici Hrvatskoj i zakonskom regulativom ove materije. Posebno se daje akcent na pravima maloljetnih pacijenata, odnosno djece, gdje je objašnjena zakonska regulativa prema Obiteljskom zakonu i Zakonu o zaštiti prava pacijenata.
Keywords: medicinsko pravo; temeljna načela; izvori medicinskog prava u Republici Hrvatskoj; pravna odgovornost liječnika; prava pacijenata; pristanak maloljetnog pacijenta na liječnički tretman