ПАРНИЦЕ ИЗ МЕДИЦИНСКОГ ПРАВА - Marčetić, Dragana; Filipović , Vesna (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2020)
Медицинско право, које је у земљама западне Европе доживело процват и пуно признање, код нас је још увеку повоју. Како је дошло до развоја медицине и све веће примене различитих метода лечења у нашем друштву, приметно је повећан и број парница из ове области. Предмет поступака је накнада штете због тзв.лекарске грешке по основу вануговорне одговорности. Домаћа пракса је изнедрила одређена решења која су унеколико различита од општих поставки облигационог одштетног права. Упоредо са овом праксом, потребно је указати и на праксу Европског суда за људска права у овој облати.