DIGITALIZACIJA USLUGA U ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI – PRIMER NEMAČKE - Nikolić Popadić, Sofija (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2020)
Digitalizacija usluga u zdravstvenoj zaštiti sa sobom nosi mnogobrojne izazove. Proces uvođenja novih tehnologija može biti veoma dug i relativno komplikovan. Promene koje se odnose na celokupan sistem neminovno utiču i na odnos lekara i pacijenata, naročito u pogledu novih načina komunikacije i pružanja zdravstvenih usluga. Istraživanje je posvećeno procesu digitalizacije usluga u zdravstvenoj zaštiti u Nemačkoj, kao jednoj od vodećih evropskih država u pogledu finansijskih izdvajanja za zdravstvenu zaštitu i dostupnosti zdravstvenih usluga. Analizirani su problemi koji su se javili na putu digitalizacije i način njihovog rešavanja. Posebna pažnja je posvećena pravnoj regulativi u ovoj oblasti. Pored potrebe za čestim prilagođavanjem pravnih propisa, primer Nemačke pokazuje da je od krucijalnog značaja postizanje odgovarajućeg stepena sigurnosti i poverenja korisnika i pružalaca usluga u novi sistem, kako bi njegova implementacija u praksi bila efikasnija. U radu je ukazano i na posledenje novine u ovoj oblasti čija primena se u narednom periodu može očekivati i u drugim državama. Nove mere digitalizacije će predstavljati izazov i za pravnike pred kojima će biti zadatak da prilagode propise novim potrebama uz pronalaženje inovativnih rešenja.