ХИБРИДНИ ИНСТРУМЕНТИ ФИНАНСИРАЊА У РАНИМ ФАЗАМА СТАРТАПОВА У СРБИЈИ И НЕМАЧКОЈ – ПРЕДНОСТИ И НЕДОСТАЦИ - Živkovski, Igor; Đurđević, Aleksandar (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2020)
Изузетно брзи развој стартап индустрије на глобалном нивоу допринео је стварању различитих инструмената финансирања. Поред уобичајених инструмената финансирања – дужничко финансирање и улагање у основни капитал (докапитализација), развили су се и бројни инструменти који имају елементе како дужничког финансирања, тако и улагања у основни капитал. Такви инструменти финансирања се називају хибридним, односно мезанин иструментима финансирања. Основна предност ових инструмената јесте флексибилност приликом структурирања рунди финансирања, као и чињеница да инвеститори, који су у раним фазама финансирања стартапова јача уговорна страна, путем хибридних инструмената финансирања могу да остваре већу контролу над својом инвестицијом, али без непотребног ризика. У овом чланку дат је упоредни приказ хибридних инструмената који се користе у финансирању стартапова у Србији и Немачкој.