Unakrsno ispitivanje svedoka u krivičnom postupku - Đurđević, Tijana (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2019)
Rad se bavi analizom unakrsnog ispitivanja svedoka u krivičnom postupku, koji institut je Ustavom iz 2006. nagovešten, a Zakonikom o krivičnom postupku iz 2011. godine definitivno uveden u naš pravni sistem. Reč je o pravu jedne strane u postupku da ispituje svedoke koje je predložila suprotna strana. Kako je ova faza ispitivanja svedoka karakteristična za adverzijalni model krivičnog postupka, u radu se izlažu osnove dobijanja iskaza svedoka u adverzijalnom, ali i mešovitom tipu krivičnog postupka, nakon čega se izlažu karakteristike krivičnog postupka u našoj zemlji prema važećem Zakoniku o krivičnom postupku. Radi celovitog sagledavanja problema, u radu je obrađen institut svedoka u krivičnom postupku, kao i samo unakrsno ispitivanje svedoka kroz najvažnije međunarodne i unutrašnje izvore prava. Na kraju rada objašnjavaju se ciljevi i tipovi unakrsnog ispitivanja svedoka i daju se praktični saveti ispitivačima u vezi sa veštinom unakrsnog ispitivanja svedoka.